Vrachtwagenchauffeurs van wie de lading is gestolen, hoeven voortaan niet meer naar het politiebureau. Vanaf vandaag kunnen ze telefonisch aangifte doen.

Het aantal ladingdiefstallen is het laatste anderhalf jaar fors gestegen. In 2016 werd in Nederland 420 keer gestolen uit vrachtwagens, een toename van 36% ten opzichte van het jaar ervoor. In de eerste paar maanden van dit jaar registreerde de politie al 165 ladingdiefstallen.

De dieven slaan vooral toe op parkeerplaatsen in het zuiden van Nederland. Beruchte plekken zijn Venlo, Asten en Hazeldonk. De politie schat de schade op zo’n 350 miljoen euro per jaar.

Toch doen niet alle transporteurs aangifte. Sommige ondernemers hebben er weinig vertrouwen in dat de politie achter de dieven aan gaat. Bovendien kost het chauffeurs tijd om naar een bureau te gaan en aangifte te doen. Vooral als het alleen maar bij een diefstalpoging is gebleven, laten ondernemers een aangifte zitten.

De politie hoopt dat de aangiftebereidheid toeneemt, nu chauffeurs of transporteurs 088-0087444 kunnen bellen . “Om dieven op te kunnen sporen, is het belangrijk dat wij horen waar en wanneer ze actief zijn”, zegt Gert Wibbelink van de Landelijke Eenheid van de politie. “Chauffeurs kunnen nu zonder tijdverlies aangifte doen, zodat wij een beter beeld krijgen.”

Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) is blij met de mogelijkheid tot telefonische aangifte, vooral omdat de politie daar specialisten voor inzet.

“Om een goede aangifte te kunnen opnemen, moet je verstand hebben van de transportsector”, zegt TLN-voorzitter Arthur van Dijk. “Er zijn veel verschillende vrachtwagens en om goede informatie te krijgen moeten agenten soms flink doorvragen. In het verleden werden chauffeurs niet altijd begrepen.

Aangifte doen van ladingdiefstal via het speciale loket kan nu alleen nog in het Nederlands, maar binnenkort ook in het Engels en in het Duits omdat veel chauffeurs uit het buitenland komen.

Bron: NOS

Share This