Transportwerknemers als vrachtwagenchauffeurs krijgen er de komende drie jaar stapsgewijs in totaal 10 procent salaris bij. De lonen gaan met zo’n drie procent per jaar omhoog. Vakbonden en werkgevers in de branche hebben dat afgesproken.

Egon Groen van de FNV is tevreden met het onderhandelingsresultaat. “De vorige cao is midden in de crisis tot stand gekomen. Daarin was een jaarlijkse loonsverhoging van zo’n 1,6 procent geregeld. Dat is nu ongeveer het dubbele. Je ziet in deze loonsverhoging wel het economisch herstel terug.”

Actiedreiging

Werkgeverskoepel TLN had gezegd de lonen te willen verhogen, maar dan zou onder meer de vergoeding voor overwerk lager worden. Dat wilden de vakbonden niet; ze zeggen dat ze de aanpassingen hebben afgedwongen door met acties te dreigen. “De werkgevers zijn akkoord gegaan, maar zonder actiedreiging was dit resultaat er niet gekomen”, zegt Groen.

Ook sommige sociale regelingen uit de vorige cao blijven behouden. Verder hebben de bonden betere afspraken gemaakt over nachtwerk.

Bron: NOS

Share This